MONITOR KAKOVOSTI ZRAKA
ČISTILNIK ZRAKA TROTEC TAC V+

PROBLEM: Čist zrak v prostoru je bistvenega pomena - nikakor pa ni samoumeven

Po raziskavah, večina od nas preživi 80-90% svojega časa v zaprtih prostorih. Zato je vprašanje kakovosti notranjega zraka (IAQ – indoor Air Quality) v prostorih, posebej v delovnem in učnem okolju, več kot na mestu. Poleg povečane koncentracije CO2 na kakovost zraka vpliva tudi nivo koncentracije drugih onesnaževal, od katerih so delci velikosti PM 2,5 in PM 10, dokazano zelo škodljivi zdravju, posebej ob dolgotrajnejši izpostavljenosti. K zdravi klimi prostora pa vplivata tudi temperatura in relativna vlažnost prostora.

Dodatno je k temu pripomogla tudi trenutna situacija in ukrepi, ki sledijo iz nje, saj za varno in zdravo okolje priporočajo vsaj 6 izmenjav zraka na uro.

Spremljanje kakovosti zraka ni najlažje, saj je večina onesnaževal našim očem nevidnih. Pozorni nanje postanemo po navadi šele takrat, ko onesnaženje že bistveno presega vrednosti sprejemljivega in postane škodljivo za zdravje, dobro počutje ter znižuje naše miselne in delovne zmogljivosti.

REŠITEV: Zagotovite zdravo in varno delovno in učno okolje - Spremljajte kakovost zraka v prostoru

Nadzor kakovosti zraka BQ30 ne sme manjkati v nobeni učilnici, čakalnici, sejni sobi, pisarni ali restavraciji,…  Omogoča, da se lahko posvetite svojemu delu. Z barvnim prikazom rezultatov meritev vam pokaže raven kakovosti zraka v prostoru.

Že na daleč boste opazili, če se bo kakovost zraka v prostoru znižala in je čas za ukrepanje. Z zvočnim alarmom vas dodatno opozori, ko se masna koncentracija drobnih delcev, ki so zdravju izjemno škodljivi, poveča preko zdrave meje.

Naprava ustreza priporočilom NIJZ, kot del izvajanja ukrepov za zdravo in varno delovno in bivalno okolje ter preprečitev tveganja prenosa posredne okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki jo povzročajo aerosolni oblaki okuženi z virusi. Posebej je v veliko pomoč tam, kjer se ukrepi izvajajo z naravnim, ročnim prezračevanjem z odpiranjem oken in vrat.

Vaš najboljši pomočnik pri skrbi za čist zrak v zaprtih prostorih

Semafor kakovosti zraka—Merilna postaja, ki spremlja 5 pomembnih vrednosti za zdrav zrak v prostoru:

 • Masno koncentracijo delcev PM2,5 in PM10
 • Koncentracijo CO2 
 • Temperaturo prostora in
 • Relativno vlažnost v prostoru

Opozori, ko je čas za ukrepanje!

Enostaven za uporabo. Beleži do 5.000 merilnih rezultatov

Proizvajalec TROTEC, Nemčija

Skladno s priporočili NIJZ

ZA VEČ INFORMACIJ O NAPRAVI NAS POKLIČITE NA

02 300 37 26

Monitor kakovosti zraka BQ30 - Kako deluje?

Monitor kakovosti zraka BQ30 neprekinjeno izvaja meritve in nazorno prikazuje:

 • nivo koncentracije CO2,
 • masne koncentracije delcev PM 2,5 in PM 10 v prostoru,
 • temperature prostora in
 • relativne vlažnosti v prostoru.

Deluje kot barvni semafor, ki nas z barvnim prikazom in osvetljenostjo rezultatov meritev, zelo nazorno opozori, da je potrebna naša reakcija.

Barvna lestvica prikaza rezultatov meritev je različna za vsak merjen parameter in je skladna z veljavnimi kriteriji za nivo kakovosti zraka za vsak merjen parameter posebej. Zato ni potrebno poznati merilne lestvice, zadošča, da upoštevamo barvna opozorila.

Z napravo lahko ročno upravljate ali nastavite avtomatski izklop naprave po določenem času. Nastavite lahko tudi interval izvajanja meritev.

Kako nam BQ 30 pomaga ustvariti zdravo in varno delovno in učno okolje?

Za kakovostno delo in zdravo delovno in učno okolje je pomembno, da je:

 • koncentracija CO2 nizka (Optimalno pod 1000 ppm, ki je meja dobrega počutja, čistost zraka še sprejemljiva – po Maxu von Pettenkoferju);
 • v prostoru čist zrak primerne temperature in vlažnosti (Raziskave so pokazale, da je optimalna relativna vlažnost v prostoru med 40% in 60%. Relativna vlažnost v prostoru, ki je nižja od 40%, ustvarja okolje, ki izsušuje našo sluznico in s tem večje tveganje za okužbe. Relativna vlažnost višja od 60% pa je idealno okolje za nastanek plesni.);
 • zrak v prostoru z najnižjo mogočo stopnjo onesnaženosti z delci in drugimi alergeni. Posebej so zdravju škodljivi delci PM 2,5 in PM10.

Vpliv delcev PM 2,5 (aerosoli, vdihljivi drobni delci,…) in PM 10 (pesek v zraku, hišni, cvetni prah,…) na zdravje posameznika je lahko zelo velik. Posebej, ko gre za dolgtrajnejšo izpostavljenost.

Poleg vpliva na zdravje dihal, je dokazan še bolj škodljiv učinek na razvoj srčno žilnih bolezni, kot so motnje srčnega ritma in srčni infarkt. Dolgotrajna izpostavljenost delcem povzroča in pospešuje tudi razvoj arterioskleroze. Oksidativni stres in vnetje, povzročena z delci, se razširita po celotnem telesu in povzročita poslabšanje obstoječih akutnih in kroničnih bolezni dihal ter srca in obtočil. Na osnovi novejših raziskav povezujejo dolgotrajnejšo izpostavljenost delcem tudi z nastankom nekaterih bolezni živčevja (Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen) in presnovnih bolezni (sladkorna bolezen tip 2).

Kdaj je potreben dotok svežega zraka?

Spremljanje koncentracije CO2 v prostoru je zelo priporočljivo, saj ni pomembna samo na naše zdravje in dobro počutje, močno vpliva tudi na naše kognitivne sposobnosti ter na našo delovno in učno učinkovitost. Hkrati nakazuje tudi na povečano prisotnost aerosolov v zraku, kar poveča tveganje prenosa okužb.

Barvni prikaz meritev koncentracije CO2 z merilnikom BQ30 je skladen z lestvico merjenja kakovosti zraka in koncentracijo CO2 v ppm. Opomni nas, kdaj je potrebno prezračiti prostor zaradi prevelike vsebnosti CO2.  

Meja dobrega počutja, ko je čistost zraka še sprejemljiva (po Maxu von Pettenkoferju) je 1000 ppm CO2 v zraku.

Koncentracija 2000 ppm CO2 v zraku je kazalnik povečanega tveganja okužbe zaradi zvišane gostote aerosolnih delcev.

Kako bomo vedeli, kdaj je potrebno “zapreti” okna?

Velik del izvorov delcev PM 2,5 in PM 10 je v zunanjem okolju. Posebej veliko je tveganje, če se naši prostori nahajajo ob prometnih cestah, v bližini industrijskih con ali večjih gradbišč. Povečana koncentracija teh delcev v zunanjem zraku pa je tudi v času kurilne sezone.

S stalnimi meritvami nivoja masnih koncentracij PM 2,5 in PM 10 v prostoru in barvim prikazom kakovosti zraka glede na izmerjene koncentracije in zvočnim alarmom, smo pravočasno obveščeni, kdaj so koncentracije povečane. Tako se lahko odzovemo bodisi s tem, da uravnavamo koncentracijo delcev v zraku s pravočasnim zapiranjem oken ali s pomočjo dodatnega čiščenja zraka s pomočjo mobilnih ali centralnih čistilnih sistemov, v kolikor se izkaže, da je obremenitev zraka z delci stalno povečana.

Tehnični podatki

 • 3 inch TFT LCD zaslon, nastavljiva osvetljitev
 • Barvni prikaz izmerjenih vrednosti, samodejna osvežitev
 • Prikaz datuma in ure
 • Izbira jezika
 • Shramba do 5.000 podatkov
 • Indikator stolpičnega grafa
 • Možno delovanje akumulatorja in omrežja
 • Samodejni izklop
 • Alarm ob prekoračitvi vrednosti PM2,5

 

Tip Baterije

Nominalna napetost

Li-ion

3,7V

Kapaciteta

Napajanje

2400 mAh

5V/1A

Mere

Teža

85 x 75 x 155 mm

360 g